WOZ bezwaar Spijk

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de waarde van jouw huis. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Spijk? Op dit portaal lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Delfzijl maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is essentieel om hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Spijk 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de bijgaande tabel verstrekken we duidelijke info over de huidige woonlasten in Spijk op basis van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl is er meer info te vinden over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieGroningen
GemeenteDelfzijl
Postcode9909
Netnummer0596 (+31596)
Gemiddelde WOZ-waarde€133.000
OZB-tarief woningen0,2065%
Gemiddeld betaalde OZB€274
Rioolheffing€266
Afvalstoffenheffing€268
Totale woonlasten€808
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Spijk.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Delfzijl. De WOZ-waarde ligt op €279.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €279.000 x 0,2065% = €576.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Spijk? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het bijgaande vijfstappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Spijk aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Spijk. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Check marktwaarde

  Bekijk of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de volgende tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€133.0004,7%
2019€127.0000,8%
2018€126.0003,3%
2017€122.0000,0%
2016€122.000-1,6%
2015€124.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Delfzijl.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-spijk-9909

Woningtaxatie in Spijk

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Spijk kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Spijk bedraagt circa €240. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Spijk die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Godlinze, Losdorp, Bierum, Holwierde en Krewerd.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken als: bijgebouwen, type woning, ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau, oppervlakte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Spijk. In deze documenten staan de verwachte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,2065% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Spijk. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €274.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald met behulp van beschikbare gegevens. Er wordt ingezoomd op thema’s zoals: ligging, oppervlakte van de kavel, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de regio. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.delfzijl.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar, type object, grootte van het pand. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook prijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Spijk?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en evalueer of deze huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Spijk zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie