WOZ bezwaar Midwolda

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Midwolda? Op dit portaal bieden wij meer informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Oldambt beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Midwolda 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel verstrekken we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Midwolda (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl bekijk je ook informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieGroningen
GemeenteOldambt
Postcode9681
Netnummer0597 (+31597)
Gemiddelde WOZ-waarde€159.000
OZB-tarief woningen0,2316%
Gemiddeld betaalde OZB€366
Rioolheffing€243
Afvalstoffenheffing€222
Totale woonlasten€831
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Midwolda.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Oldambt. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €274.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €274.000 x 0,2316% = €635.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Midwolda? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Midwolda werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Midwolda. Doorgaans moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Weeg af of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Evalueer of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit kan zijn omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een recent taxatierapport. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het overzicht hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€159.0008,9%
2019€146.0009,0%
2018€134.0003,9%
2017€129.0000,0%
2016€129.0000,8%
2015€128.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Oldambt.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-midwolda-9681

Woningtaxatie in Midwolda

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Midwolda kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Midwolda ligt rond de €215. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In het schema hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Midwolda die jou kunnen voorzien van een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Scheemda, Westerlee, Heiligerlee, Winschoten en Oude Pekela.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning of bedrijfspand krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderwerpen zoals: onderhoudsniveau, oppervlakte, grootte, bouwjaar, bijgebouwen, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Midwolda. In dit document lees je de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2316% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Midwolda. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €366.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. objectieve criteria. Zo wordt er gekeken naar aspecten als: plek van de woning, de oppervlakte, onderhoudsstaat en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.gemeente-oldambt.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Midwolda?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Midwolda kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie