WOZ bezwaar Lage Zwaluwe

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals met name de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Lage Zwaluwe? Hier vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Drimmelen calculeert jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om hier scherp op te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Lage Zwaluwe 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel tref je een overview van de hedendaagse woonlasten in Lage Zwaluwe (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl bekijk je ook informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteDrimmelen
Postcode4926
Netnummer0168 (+31168)
Gemiddelde WOZ-waarde€268.000
OZB-tarief woningen0,1047%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€274
Afvalstoffenheffing€295
Totale woonlasten€849
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lage Zwaluwe.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Drimmelen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €236.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €236.000 x 0,1047% = €247.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Lage Zwaluwe? Je kunt een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Lage Zwaluwe nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het samengestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Lage Zwaluwe. Vermoedelijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle huizenprijs

  Ga naar of de waarde correct is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op deze site kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€268.0005,5%
2019€254.0005,0%
2018€242.0002,5%
2017€236.0002,6%
2016€230.0000,9%
2015€228.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Drimmelen.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-lage-zwaluwe-4926

Woningtaxatie in Lage Zwaluwe

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Lage Zwaluwe kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Lage Zwaluwe bedraagt circa €265. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Vind een taxateur in de buurt
In het schema hieronder vind je taxateurs en makelaars in Lage Zwaluwe die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Made, Den Hout, Oosteind, Rijsbergen en Achtmaal.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten zoals: type woning, grootte, oppervlakte, bouwjaar, ligging, bijgebouwen en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Lage Zwaluwe. Op dit aanslagbiljet bekijk je een indicatie van de woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). Je vindt daarin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1047% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lage Zwaluwe. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. data die voorhanden is. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.drimmelen.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook transactiecijfers van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Lage Zwaluwe?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of de getoonde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Lage Zwaluwe maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie