WOZ bezwaar Bant

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Bant? Hier vind je uitgebreide informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Noordoostpolder raamt ieder jaar de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Bant 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel bieden we een samenvatting van de actuele woonlasten in Bant van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast is er meer info te vinden over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieFlevoland
GemeenteNoordoostpolder
Postcode8314
Netnummer0527 (+31527)
Gemiddelde WOZ-waarde€210.000
OZB-tarief woningen0,1405%
Gemiddeld betaalde OZB€295
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€286
Totale woonlasten€755
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Bant.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Noordoostpolder. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €263.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €263.000 x 0,1405% = €370.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Bant? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Bant aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beknopte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Bant. Meestal is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Weeg af of de waarde correct is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het oneens? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via website van het WOZ-waardeloket. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag staat hoe de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€210.0006,1%
2019€198.0006,5%
2018€186.0003,3%
2017€180.0002,3%
2016€176.0001,1%
2015€174.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Noordoostpolder.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-bant-8314

Woningtaxatie in Bant

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Bant kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Bant is ongeveer €245. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Bant die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Rutten, Creil, Espel, Tollebeek en Nagele.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten als: onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen, ligging en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Bant. In die rapportage bekijk je de geregistreerde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1405% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bant. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €295.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van objectieve criteria. Hiervoor gebruiken ze factoren zoals: plek van de woning, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.noordoostpolder.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; kadastrale gegevens, type object, adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van prijzen van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Bant?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en vergelijk of de aangehaalde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je meent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Bant kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie