WOZ bezwaar Ginnum

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een verwachte marktwaarde van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Ginnum? Hieronder geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt dit zelf doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Ginnum 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel bekijk je duidelijke info over de huidige woonlasten in Ginnum van een meerpersoonshuishouden. Daarbij is er meer info te vinden over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9174
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ginnum.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Noardeast-Fryslân. De WOZ-waarde ligt op €250.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €250.000 x 0,1713% = €428.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Ginnum? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Ginnum nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het opgestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Ginnum. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Controleer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Beoordeel of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-ginnum-9174

Woningtaxatie in Ginnum

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Ginnum kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Ginnum bedraagt circa €215. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de onderstaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Ginnum die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Hegebeintum, Ferwert, Blije, Buren en Nes.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken als: oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar, bijgebouwen, ligging en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Ginnum. In dit document vind je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ginnum. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €296.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar feiten als: waar het huis gelegen is, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: kadastrale gegevens, type object, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Ginnum?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of deze woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Vergeet niet: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Ginnum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie