WOZ bezwaar Hoornaar

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Onder WOZ verstaan we: een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hoornaar? Op deze website bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Molenlanden maakt elk jaar een schatting van de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is aan te raden hier scherp op te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Hoornaar 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de volgende tabel tref je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Hoornaar (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteMolenlanden
Postcode4223
Netnummer0183 (+31183)
Gemiddelde WOZ-waarde€286.000
OZB-tarief woningen0,1042%
Gemiddeld betaalde OZB€297
Rioolheffing€222
Afvalstoffenheffing€296
Totale woonlasten€792
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hoornaar.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Molenlanden. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €240.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €240.000 x 0,1042% = €250.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Hoornaar? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het volgende stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Hoornaar nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Hoornaar. Vermoedelijk kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningwaarde

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Ga na of deze woningen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Een reden kan zijn dat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je 24/7 inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd vind je meer details over hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In deze tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€286.0003,6%
2019€276.000
2018
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Molenlanden.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-hoornaar-4223

Woningtaxatie in Hoornaar

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Hoornaar zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Hoornaar ligt om en nabij de €265. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Hoornaar die betrouwbare service bieden voor een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Vuren, Dalem, Spijk, Schelluinen en Buurmalsen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren zoals: type woning, bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Hoornaar. Op dit aanslagbiljet staan de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Je treft hierin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1042% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hoornaar. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €297.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze factoren zoals: plek van de woning, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.molenlanden.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je ook marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Hoornaar?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of de getoonde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Hoornaar heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie