WOZ bezwaar Rijpwetering

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in januari, februari of maart een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Rijpwetering? Op deze pagina lees je praktische info over wat je moet doen.

 • De gemeente Kaag en Braassem beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Middels deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Rijpwetering 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? Hieronder verschaffen we een overview van de gemiddelde woonlasten in Rijpwetering (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze website kan je ook meer info vinden over WOZ-krediet.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteKaag en Braassem
Postcode2375
Netnummer071 (+3171)
Gemiddelde WOZ-waarde€326.000
OZB-tarief woningen0,1078%
Gemiddeld betaalde OZB€351
Rioolheffing€277
Afvalstoffenheffing€262
Totale woonlasten€891
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Rijpwetering.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Kaag en Braassem. De WOZ-waarde bedraagt op €252.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €252.000 x 0,1078% = €272.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Rijpwetering? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Rijpwetering precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Rijpwetering. Doorgaans heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Controleer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit komt doorgaans doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande lijst vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€326.0009,4%
2019€298.00013,3%
2018€263.000-0,4%
2017€264.0001,9%
2016€259.0000,4%
2015€258.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Kaag en Braassem.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-rijpwetering-2375

Woningtaxatie in Rijpwetering

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Rijpwetering kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Rijpwetering ligt rond de €225. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande lijst vergelijk je taxateurs en makelaars in Rijpwetering die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Oud Ade, Roelofarendsveen, Warmond, Hoogmade en Kwintsheul.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten zoals: ligging, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Rijpwetering. In deze gemeentelijke beschikking vind je de ingeschatte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daar tref je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1078% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rijpwetering. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €351.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van openbare data. Men kijkt naar thema’s zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.kaagenbraassem.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; kadastrale gegevens, adresgegevens, type object, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook prijzen van soortgelijke woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Rijpwetering?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan gelden er andere belangen. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Rijpwetering kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie