WOZ bezwaar Warstiens

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een verwachte marktwaarde van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Warstiens? Op deze pagina bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Leeuwarden calculeert jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden daar aandachtig naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Warstiens 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het onderstaande overzicht tref je een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Warstiens (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9004
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€170.000
OZB-tarief woningen0,1418%
Gemiddeld betaalde OZB€240
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€325
Totale woonlasten€739
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Warstiens.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Leeuwarden. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €281.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €281.000 x 0,1418% = €398.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Warstiens? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Warstiens werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het zogenaamde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Warstiens. Meestal kan dit alleen met DigiD. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Evalueer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Ga na of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een recent taxatierapport. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het samengestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€170.0009,0%
2019€156.0009,1%
2018€143.0003,6%
2017€138.0004,5%
2016€132.0000,8%
2015€131.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Leeuwarden.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-warstiens-9004

Woningtaxatie in Warstiens

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Warstiens kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Warstiens komt gemiddeld uit rond de €260. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de tabel hieronder vind je taxateurs en makelaars in Warstiens die jouw kunnen ondersteunen bij een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Warten, Grou, Oosterend, Hoorn en Lies.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten zoals: bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte, oppervlakte, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Warstiens. In deze gemeentelijke beschikking vind je een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1418% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Warstiens. Een gemiddelde woning betaalt €240.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van beschikbare gegevens. Hiervoor gebruiken ze thema’s als: de ligging van het huis, de oppervlakte, onderhoudstoestand en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.leeuwarden.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: type object, grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Warstiens?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of de aangehaalde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Warstiens heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie