WOZ bezwaar Bergschenhoek

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Bergschenhoek? Hier vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Lansingerland komt elk jaar met een indicatie van de waarde van onroerende zaken.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden deze aanslag goed door te nemen zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Bergschenhoek 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel check je een overzicht met de verschillende woonlasten in Bergschenhoek waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast is er meer info te vinden over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteLansingerland
Postcode2661
Netnummer010 (+3110)
Gemiddelde WOZ-waarde€348.000
OZB-tarief woningen0,1003%
Gemiddeld betaalde OZB€349
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€290
Totale woonlasten€889
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Bergschenhoek.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Lansingerland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €273.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €273.000 x 0,1003% = €274.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Bergschenhoek? Je kunt een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Bergschenhoek werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beschikbare taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Bergschenhoek. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk is de basis van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Controleer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het opgestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€348.0009,4%
2019€318.00010,8%
2018€287.0005,1%
2017€273.0003,0%
2016€265.0003,5%
2015€256.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Lansingerland.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-bergschenhoek-2661

Woningtaxatie in Bergschenhoek

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Bergschenhoek kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Bergschenhoek komt gemiddeld uit rond de €225. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, maar een plafond van €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande lijst zoek je naar taxateurs en makelaars in Bergschenhoek die je mogelijk kunnen helpen met een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Berkel en Rodenrijs, Delfgauw, Pijnacker, Schipluiden en Nootdorp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen als: oppervlakte, ligging, grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Bergschenhoek. In deze documenten tref je een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1003% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bergschenhoek. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €349.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. kadastrale data. Ze onderzoeken onderdelen zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen rondom je huis. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.lansingerland.nl). In dit document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Bergschenhoek?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en weeg af of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Bergschenhoek kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie