WOZ bezwaar Aarlanderveen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een verwachte marktwaarde van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Aarlanderveen? Hier vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Alphen aan den Rijn calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Aarlanderveen 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder check je een overzicht met de actuele woonlasten in Aarlanderveen (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kun je ook verder lezen over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteAlphen aan den Rijn
Postcode2445
Netnummer0172 (+31172)
Gemiddelde WOZ-waarde€265.000
OZB-tarief woningen0,102%
Gemiddeld betaalde OZB€270
Rioolheffing€230
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€778
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Aarlanderveen.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Alphen aan den Rijn. De WOZ-waarde bedraagt op €263.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 263.000 x 0,102% = €268.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Aarlanderveen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Aarlanderveen precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het zogenaamde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Aarlanderveen. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Evalueer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€265.0007,7%
2019€246.0006,0%
2018€232.0005,9%
2017€219.0002,3%
2016€214.000-1,4%
2015€217.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-aarlanderveen-2445

Woningtaxatie in Aarlanderveen

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Aarlanderveen komt nog beter over met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Aarlanderveen is ongeveer €270. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande lijst vergelijk je taxateurs en makelaars in Aarlanderveen die je mogelijk willen helpen aan een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Nieuwveen, Zevenhoven, Noorden, Nieuwerbrug aan den Rijn en Bodegraven.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s zoals: bijgebouwen, ligging, type woning, grootte, oppervlakte, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Aarlanderveen. In dit document bekijk je de huidige woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Aarlanderveen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €270.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt opgesteld door middel van modelmatige waardebepaling. Men kijkt naar onderdelen als: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en 1 of meer vergelijkbare woningen rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.alphenaandenrijn.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar, type object, adresgegevens, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je tevens marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Aarlanderveen?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en check of de woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Aarlanderveen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie