WOZ bezwaar Winkel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ wil zeggen een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Winkel? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Hollands Kroon maakt elk jaar een schatting van de verkoopprijs van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is zeer belangrijk dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Winkel 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel geven we duidelijke info over de hedendaagse woonlasten in Winkel (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij kun je ook verder lezen over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteHollands Kroon
Postcode1731
Netnummer0224 (+31224)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,119%
Gemiddeld betaalde OZB€265
Rioolheffing€195
Afvalstoffenheffing€354
Totale woonlasten€814
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Winkel.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Hollands Kroon. De WOZ-waarde is vastgesteld op €285.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €285.000 x 0,119% = €339.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Winkel? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Winkel precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Winkel. Doorgaans kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer marktprijs

  Beoordeel of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze objecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Daarvoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0003,7%
2019€215.0004,4%
2018€206.0002,0%
2017€202.0001,5%
2016€199.0000,5%
2015€198.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Hollands Kroon.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-winkel-1731

Woningtaxatie in Winkel

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Winkel kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Winkel komt gemiddeld uit rond de €250. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande lijst vind je taxateurs en makelaars in Winkel die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Oudkarspel, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk en Aartswoud.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderwerpen zoals: oppervlakte, grootte, ligging, type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Winkel. In deze documenten check je de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). Je treft hierin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,119% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Winkel. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €265.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
Deze waarde wordt berekend op basis van beschikbare data. De gemeente verwerkt kenmerken als: ligging, oppervlakte van het perceel, het soort woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.hollandskroon.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: type object, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van marktprijzen van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Winkel?
Je dient bezwaar te maken binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de referentiewoningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Winkel kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie