WOZ bezwaar Lutjewinkel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Lutjewinkel? Hieronder vertellen we je precies de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Hollands Kroon maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om daar aandachtig naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Lutjewinkel 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder geven we een kostenraming van de verschillende woonlasten in Lutjewinkel van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ belastingen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteHollands Kroon
Postcode1732
Netnummer0224 (+31224)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,119%
Gemiddeld betaalde OZB€265
Rioolheffing€195
Afvalstoffenheffing€354
Totale woonlasten€814
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lutjewinkel.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Hollands Kroon. De WOZ-waarde bedraagt op €286.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €286.000 x 0,119% = €340.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Lutjewinkel? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In onderstaande stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Lutjewinkel aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Lutjewinkel. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document is de basis van de waardebepaling.

 3. Evalueer verkoopprijs

  Weeg af of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Bijvoorbeeld omdat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. Hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0003,7%
2019€215.0004,4%
2018€206.0002,0%
2017€202.0001,5%
2016€199.0000,5%
2015€198.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Hollands Kroon.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-lutjewinkel-1732

Woningtaxatie in Lutjewinkel

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Lutjewinkel kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Lutjewinkel ligt rond de €225. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Lutjewinkel die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Winkel, Oudkarspel, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude en Broek op Langedijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een object op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s als: onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte, type woning, ligging, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Lutjewinkel. In dit document vind je de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,119% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lutjewinkel. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €265.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op thema’s als: plek van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.hollandskroon.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, type object, kadastrale gegevens, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lutjewinkel?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en evalueer of de referentie huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Lutjewinkel zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie