WOZ bezwaar Haarle

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Haarle? Hieronder vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Hellendoorn raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Haarle 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? Hieronder check je een kostenraming van de verschillende woonlasten in Haarle op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal lees je ook meer informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieOverijssel
GemeenteHellendoorn
Postcode7448
Netnummer0548 (+31548)
Gemiddelde WOZ-waarde€256.000
OZB-tarief woningen0,1594%
Gemiddeld betaalde OZB€408
Rioolheffing€240
Afvalstoffenheffing€257
Totale woonlasten€905
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Haarle.

Stel: je woont in een koophuis in de gemeente Hellendoorn. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €240.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €240.000 x 0,1594% = €383.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Haarle? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Haarle precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beschikbare taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Haarle. Vermoedelijk is een DigiD account vereist. Deze documentatie is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Op deze site kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het persoonlijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€256.0005,3%
2019€243.0006,1%
2018€229.0002,2%
2017€224.0001,8%
2016€220.0000,5%
2015€219.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Hellendoorn.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-haarle-7448

Woningtaxatie in Haarle

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Haarle kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Haarle ligt om en nabij de €195. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Taxateurs vergelijken
In het schema hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Haarle die jou kunnen voorzien van een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Nijverdal, Steenenkamer, Bathmen, Okkenbroek en Lettele.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. feiten zoals: bouwjaar, bijgebouwen, grootte, onderhoudsniveau, type woning, ligging en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Haarle. In dit document check je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1594% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Haarle. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €408.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt bepaald aan de hand van modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op zaken als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van de kavel, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.hellendoorn.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkoopprijzen van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Haarle?
Het bezwaar maken moet binnen 30 werkdagen na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en check of de aangehaalde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Belangrijk: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Haarle kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie