WOZ bezwaar Halfweg

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Halfweg? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Haarlemmermeer calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Halfweg 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel check je duidelijke info over de recente woonlasten in Halfweg van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal vind je ook meer informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteHaarlemmermeer
Postcode1165
Netnummer020 (+3120)
Gemiddelde WOZ-waarde€340.000
OZB-tarief woningen0,0848%
Gemiddeld betaalde OZB€288
Rioolheffing€132
Afvalstoffenheffing€339
Totale woonlasten€759
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Halfweg.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Haarlemmermeer. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €244.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €244.000 x 0,0848% = €207.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Halfweg? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Halfweg aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Halfweg. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat kan voorkomen doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van betonrot.

 4. Maak bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier is iedere openbare woning op te zoeken. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€340.00013,7%
2019€299.0009,5%
2018€273.0006,6%
2017€256.0002,8%
2016€249.0002,0%
2015€244.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Haarlemmermeer.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-halfweg-1165

Woningtaxatie in Halfweg

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Halfweg kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Halfweg ligt om en nabij de €220. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (tot een max. van €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Halfweg die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Zwanenburg, Marken, Uitdam, Zuiderwoude en Broek in Waterland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar kenmerken zoals: grootte, type woning, onderhoudsniveau, oppervlakte, ligging, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Halfweg. In deze aanslag staan de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0848% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Halfweg. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €288.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze kenmerken als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je via de online omgeving van de gemeente (www.haarlemmermeer.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Halfweg?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of deze woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Aandachtspunt: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Halfweg maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie