WOZ bezwaar Esch

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Esch? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Haaren maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden daar aandachtig naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Esch 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het overzicht hieronder verschaffen we een indicatie van de actuele woonlasten in Esch van een meerpersoonshuishouden. Eveneens tref je ook handige informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteHaaren
Postcode5296
Netnummer0411 (+31411)
Gemiddelde WOZ-waarde€348.000
OZB-tarief woningen0,1269%
Gemiddeld betaalde OZB€441
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€203
Totale woonlasten€924
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Esch.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Haaren. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €281.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €281.000 x 0,1269% = €357.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Esch? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Esch werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het samengestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Esch. Waarschijnlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Check of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Hier kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de volgende tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€348.0005,5%
2019€330.0003,4%
2018€319.0002,2%
2017€312.0000,0%
2016€312.000-1,3%
2015€316.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Haaren.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-esch-5296

Woningtaxatie in Esch

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Esch komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Esch ligt rond de €260. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Esch die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Gemonde, Den Dungen, Helvoirt, Cromvoirt en Berlicum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren zoals: type woning, bijgebouwen, oppervlakte, ligging, bouwjaar, onderhoudsniveauen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Esch. Op dit aanslagbiljet bekijk je de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daar tref je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1269% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Esch. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €441.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. data die voorhanden is. Hiervoor gebruiken ze onderdelen zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.haaren.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In het taxatieverslag bekijk je ook marktprijzen van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Esch?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en check of de woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Opmerking: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Esch zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie