WOZ bezwaar Havelterberg

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Havelterberg? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Westerveld beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Havelterberg 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder bieden we een indicatie van de gemiddelde woonlasten in Havelterberg van een meerpersoonshuishouden. Tevens bekijk je ook informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieDrenthe
GemeenteWesterveld
Postcode7974
Netnummer0521 (+31521)
Gemiddelde WOZ-waarde€279.000
OZB-tarief woningen0,102%
Gemiddeld betaalde OZB€284
Rioolheffing€209
Afvalstoffenheffing€190
Totale woonlasten€683
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Havelterberg.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Westerveld. De WOZ-waarde bedraagt op €270.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €270.000 x 0,102% = €275.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Havelterberg? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Havelterberg uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Havelterberg. Waarschijnlijk is een DigiD account vereist. Dit verslag dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Beoordeel of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Controleer of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€279.0005,7%
2019€264.0004,8%
2018€252.0002,9%
2017€245.0001,7%
2016€241.000-1,6%
2015€245.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Westerveld.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-havelterberg-7974

Woningtaxatie in Havelterberg

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Havelterberg kan je extra kracht bijzetten met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Havelterberg komt gemiddeld uit rond de €260. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Havelterberg die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Darp, Havelte, De Schiphorst, Ansen en Dwingeloo.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren zoals: grootte, oppervlakte, bouwjaar, type woning, ligging, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Havelterberg. In dit document bekijk je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). In dit document vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Havelterberg. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €284.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. een speciaal model. Men kijkt naar aspecten zoals: waar staat de woning, de oppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.gemeentewesterveld.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook verkoopgegevens van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Havelterberg?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en evalueer of deze woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de woningwaarde herziet. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Havelterberg zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie