WOZ bezwaar Veeningen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de verplichte OZB maar ook het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Veeningen? Op deze website lees je praktische info over wat je moet doen.

 • De gemeente De Wolden beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Veeningen 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het overzicht hieronder bieden we een overview van de gemiddelde woonlasten in Veeningen (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Tevens lees je ook meer informatie over WOZ belastingen.

ProvincieDrenthe
GemeenteDe Wolden
Postcode7958
Netnummer0528 (+31528)
Gemiddelde WOZ-waarde€278.000
OZB-tarief woningen0,1096%
Gemiddeld betaalde OZB€305
Rioolheffing€230
Afvalstoffenheffing€233
Totale woonlasten€768
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Veeningen.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente De Wolden. De WOZ-waarde ligt op €261.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €261.000 x 0,1096% = €286.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Veeningen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Veeningen ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Veeningen. Waarschijnlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Check of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar referentiewoningen. Check of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatierapport is te vinden hoe de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€278.0005,3%
2019€264.0002,7%
2018€257.0002,0%
2017€252.0001,6%
2016€248.0000,8%
2015€246.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente De Wolden.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-veeningen-7958

Woningtaxatie in Veeningen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Veeningen kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Veeningen komt gemiddeld uit rond de €280. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In het onderstaande overzicht vind je taxateurs en makelaars in Veeningen die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals de Wijk, IJhorst, Rouveen, Rogat en Nijeveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van kenmerken zoals: bouwjaar, bijgebouwen, type woning, grootte, oppervlakte, ligging en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Veeningen. In die rapportage staan een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1096% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Veeningen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €305.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar thema’s zoals: plek van de woning, de oppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.dewolden.nl). In dit document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Veeningen?
Je dient bezwaar te maken binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Disclaimer: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Veeningen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie