WOZ bezwaar de Wijk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait voor de IB. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in de Wijk? Op dit portaal geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente De Wolden beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde de Wijk 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het overzicht hieronder check je een indicatie van de actuele woonlasten in de Wijk (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina lees je ook meer informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieDrenthe
GemeenteDe Wolden
Postcode7957
Netnummer0528 (+31528)
Gemiddelde WOZ-waarde€278.000
OZB-tarief woningen0,1096%
Gemiddeld betaalde OZB€305
Rioolheffing€230
Afvalstoffenheffing€233
Totale woonlasten€768
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in de Wijk.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente De Wolden. De WOZ-waarde is vastgesteld op €260.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €260.000 x 0,1096% = €285.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in de Wijk? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in de Wijk ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket de Wijk. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit komt doorgaans doordat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een recent taxatierapport. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. Hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€278.0005,3%
2019€264.0002,7%
2018€257.0002,0%
2017€252.0001,6%
2016€248.0000,8%
2015€246.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente De Wolden.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-de-wijk-7957

Woningtaxatie in de Wijk

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ de Wijk kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in de Wijk is ongeveer €245. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande lijst vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in de Wijk die jou kunnen voorzien van een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals IJhorst, Rouveen, Rogat, Nijeveen en Wanneperveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderwerpen als: type woning, oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in de Wijk. Op dit aanslagbiljet tref je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning of stuk grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1096% over de WOZ waarde aan OZB belasting in de Wijk. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €305.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar kenmerken als: waar het huis gelegen is, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en 1 of meer vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.dewolden.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in de Wijk?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de referentie huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in de Wijk heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie