WOZ bezwaar Weert

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een geschatte marktprijs van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Weert? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Weert calculeert jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Weert 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder verschaffen we een samenvatting van de huidige woonlasten in Weert waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kun je ook verder lezen over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieLimburg
GemeenteWeert
Postcode6003
Netnummer0495 (+31495)
Gemiddelde WOZ-waarde€252.000
OZB-tarief woningen0,1117%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€215
Afvalstoffenheffing€249
Totale woonlasten€744
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Weert.

Berekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Weert. De WOZ-waarde bedraagt op €278.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €278.000 x 0,1117% = €311.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Weert? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Weert precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beschikbare taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Weert. Gewoonlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Ga naar of de waarde correct is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze objecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te beslissen. Ben je het oneens? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je 24/7 inzien via www.wozwaardeloket.nl. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de bijgaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€252.0007,2%
2019€235.0007,3%
2018€219.0005,8%
2017€207.0001,5%
2016€204.000-1,4%
2015€207.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Weert.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-weert-6003

Woningtaxatie in Weert

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Weert kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Weert is ongeveer €235. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In het schema hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Weert die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Peel en Maas, Beesel, Venlo, Horst aan de Maas en Bergen Limburg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten zoals: ligging, grootte, bijgebouwen, oppervlakte, type woning, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Weert. In dit document staan een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je treft hierin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1117% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Weert. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €281.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald door middel van beschikbare data. Er wordt ingezoomd op onderdelen als: ligging, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.weert.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Weert?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 30 werkdagen na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en analyseer of deze woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Weert zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Stramproy
 • Plaats een reactie