WOZ bezwaar Ruinerwold

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Ruinerwold? Op deze website vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente De Wolden komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hiervan op de hoogte te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Ruinerwold 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel verstrekken we een samenvatting van de verschillende woonlasten in Ruinerwold waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze website lees je ook meer informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieDrenthe
GemeenteDe Wolden
Postcode7961
Netnummer0522 (+31522)
Gemiddelde WOZ-waarde€278.000
OZB-tarief woningen0,1096%
Gemiddeld betaalde OZB€305
Rioolheffing€230
Afvalstoffenheffing€233
Totale woonlasten€768
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Ruinerwold.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente De Wolden. De WOZ-waarde is vastgesteld op €263.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 263.000 x 0,1096% = €288.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Ruinerwold? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Ruinerwold uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Ruinerwold. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Evalueer marktprijs

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen. Controleer of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit komt doorgaans doordat ze groter zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het persoonlijke taxatieverslag is te vinden hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande lijst vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€278.0005,3%
2019€264.0002,7%
2018€257.0002,0%
2017€252.0001,6%
2016€248.0000,8%
2015€246.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente De Wolden.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-ruinerwold-7961

Woningtaxatie in Ruinerwold

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Ruinerwold kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Ruinerwold is ongeveer €210. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In deze tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Ruinerwold die je kunnen adviseren aangaande een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Koekange, Veeningen, de Wijk, IJhorst en Rouveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s zoals: oppervlakte, type woning, bouwjaar, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Ruinerwold. In deze aanslag vind je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1096% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ruinerwold. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €305.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van beschikbare gegevens. Men kijkt naar aspecten als: plek van de woning, de oppervlakte, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.dewolden.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ruinerwold?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 45 dagen na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en analyseer of de referentie huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Ruinerwold zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie