WOZ bezwaar Colmschate

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Gebaseerd op deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Colmschate? Op deze pagina vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Deventer calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Colmschate 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In deze tabel tref je duidelijke info over de recente woonlasten in Colmschate (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Eveneens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieOverijssel
GemeenteDeventer
Postcode7429
Netnummer0570 (+31570)
Gemiddelde WOZ-waarde€224.000
OZB-tarief woningen0,14%
Gemiddeld betaalde OZB€313
Rioolheffing€172
Afvalstoffenheffing€294
Totale woonlasten€779
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Colmschate.

Voorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Deventer. De WOZ-waarde bedraagt op €232.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €232.000 x 0,14% = €325.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Colmschate? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Colmschate nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Colmschate. Gewoonlijk is een DigiD account vereist. Deze documentatie is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle woningprijs

  Ga naar of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Op deze site is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€224.0008,7%
2019€206.0006,2%
2018€194.0003,7%
2017€187.0002,2%
2016€183.000-1,1%
2015€185.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Deventer.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-colmschate-7429

Woningtaxatie in Colmschate

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Colmschate kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Colmschate ligt zo rond de €195. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In deze tabel vind je taxateurs en makelaars in Colmschate die je kunnen helpen aan een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Empe, Nijbroek, Terwolde, Teuge en Twello.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken zoals: bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, oppervlakte, grootte, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Colmschate. In dit document vind je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (rond februari). Daarin staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,14% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Colmschate. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €313.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt bepaald met behulp van objectieve criteria. Hiervoor gebruiken ze aspecten als: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.deventer.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: bouwjaar, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Colmschate?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 30 werkdagen na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of de getoonde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij gemeente. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Belangrijk: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Colmschate kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie