WOZ bezwaar Appelscha

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de waarde van jouw huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Appelscha? Op dit portaal bieden wij meer informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Ooststellingwerf raamt ieder jaar de verwachte waarde van elk huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is aan te raden hier elk jaar goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Appelscha 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het overzicht hieronder bekijk je een overview van de verschillende woonlasten in Appelscha waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast is er meer info te vinden over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieDrenthe
GemeenteOoststellingwerf
Postcode9422
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€214.000
OZB-tarief woningen0,0977%
Gemiddeld betaalde OZB€209
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€231
Totale woonlasten€710
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Appelscha.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Ooststellingwerf. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €278.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €278.000 x 0,0977% = €272.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Appelscha? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Appelscha ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Appelscha. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Het document ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Evalueer verkoopprijs

  Beoordeel of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Weeg af of deze gebouwen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een professionele woningtaxatie. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€214.0007,0%
2019€200.0004,7%
2018€191.0008,5%
2017€176.0003,5%
2016€170.0001,8%
2015€167.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Ooststellingwerf.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-appelscha-9422

Woningtaxatie in Appelscha

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Appelscha komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Appelscha ligt rond de €230. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de volgende tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Appelscha die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Smilde, Bovensmilde, Drijber, Wijster en Spier.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken zoals: bijgebouwen, ligging, oppervlakte, grootte, bouwjaar, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Appelscha. In deze aanslag tref je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je vindt daarin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0977% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Appelscha. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €209.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van objectieve criteria. De gemeente verwerkt feiten als: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, type woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.ooststellingwerf.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens marktprijzen van vergelijkbare huizen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Appelscha?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 45 dagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of deze woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar aantekenen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de waarde bijstelt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Appelscha heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie