WOZ bezwaar Ouderkerk aan de Amstel

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ is: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Ouderkerk aan de Amstel? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Ouder-Amstel raamt ieder jaar de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • We raden altijd aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Ouderkerk aan de Amstel 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel geven we een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Ouderkerk aan de Amstel (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteOuder-Amstel
Postcode1191
Netnummer020 (+3120)
Gemiddelde WOZ-waarde€434.000
OZB-tarief woningen0,0693%
Gemiddeld betaalde OZB€300
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€295
Totale woonlasten€844
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ouderkerk aan de Amstel.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Ouder-Amstel. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €247.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 247.000 x 0,0693% = €171.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Ouderkerk aan de Amstel? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In onderstaande stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Ouderkerk aan de Amstel precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beschikbare taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Ouderkerk aan de Amstel. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie dient als onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling marktprijs

  Bekijk of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze veel meer oppervlak hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgebreide taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket. Daar kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het onderstaande overzicht vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€434.00010,2%
2019€394.0009,7%
2018€359.00014,7%
2017€313.0004,3%
2016€300.0001,0%
2015€297.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Ouder-Amstel.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-ouderkerk-aan-de-amstel-1191

Woningtaxatie in Ouderkerk aan de Amstel

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Ouderkerk aan de Amstel kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Ouderkerk aan de Amstel ligt zo rond de €270. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Ouderkerk aan de Amstel die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Lijnden, Badhoevedorp, Halfweg, Zwanenburg en Marken.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken als: type woning, onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, ligging, grootte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Ouderkerk aan de Amstel. In die rapportage bekijk je de verwachte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je vindt daarin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0693% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ouderkerk aan de Amstel. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €300.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar feiten zoals: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.ouder-amstel.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, type object, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag bekijk je eveneens transactiecijfers van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ouderkerk aan de Amstel?
Bezwaar maken kan binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en evalueer of de vergelijkbare huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Aandachtspunt: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Ouderkerk aan de Amstel zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie