WOZ bezwaar Mookhoek

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in januari, februari of maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Mookhoek? Hieronder praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Hoeksche Waard calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden daar aandachtig naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Mookhoek 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de volgende tabel verschaffen we verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Mookhoek op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze website bekijk je ook informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteHoeksche Waard
Postcode3293
Netnummer078 (+3178)
Gemiddelde WOZ-waarde€267.000
OZB-tarief woningen0,0942%
Gemiddeld betaalde OZB€251
Rioolheffing€220
Afvalstoffenheffing€230
Totale woonlasten€676
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Mookhoek.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Hoeksche Waard. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €233.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €233.000 x 0,0942% = €219.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Mookhoek? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Mookhoek ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Mookhoek. Doorgaans is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle marktprijs

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit komt doorgaans doordat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een extra taxatie. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In deze tabel vind je de gemiddele woningwaarden van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€267.0007,7%
2019€248.000
2018
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Hoeksche Waard.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-mookhoek-3293

Woningtaxatie in Mookhoek

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Mookhoek zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Mookhoek bedraagt circa €220. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Mookhoek die betrouwbare service bieden voor een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Strijensas, Strijen, Klaaswaal, Zuid-Beijerland en Numansdorp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk woonobject ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s als: grootte, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Mookhoek. In deze aanslag bekijk je de vastgestelde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Hierin vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0942% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Mookhoek. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €251.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen als: ligging van het perceel, grondoppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.gemeentehw.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Mookhoek?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of deze woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Disclaimer: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je goed nadenken. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Mookhoek kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie