WOZ bezwaar Westbroek

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een verwachte marktwaarde van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Westbroek? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente De Bilt maakt elk jaar een schatting van de waarde van onroerende zaken.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Westbroek 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel bekijk je een kostenraming van de recente woonlasten in Westbroek (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens lees je ook meer informatie over WOZ belastingen.

ProvincieUtrecht
GemeenteDe Bilt
Postcode3615
Netnummer0346 (+31346)
Gemiddelde WOZ-waarde€429.000
OZB-tarief woningen0,1028%
Gemiddeld betaalde OZB€441
Rioolheffing€240
Afvalstoffenheffing€273
Totale woonlasten€954
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Westbroek.

Rekenvoorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente De Bilt. De WOZ-waarde ligt op €258.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €258.000 x 0,1028% = €265.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Westbroek? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Westbroek werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Westbroek. Waarschijnlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle marktwaarde

  Controleer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Beoordeel of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je checkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport staat hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€429.0008,6%
2019€395.0009,7%
2018€360.0004,3%
2017€345.0004,5%
2016€330.0000,6%
2015€328.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente De Bilt.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-westbroek-3615

Woningtaxatie in Westbroek

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Westbroek kan je extra kracht bijzetten met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Westbroek ligt rond de €220. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In deze tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Westbroek die betrouwbare service bieden voor een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Tienhoven, Oud Zuilen, Maarssen, Harmelen en Zegveld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten als: bouwjaar, oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau, type woning, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Westbroek. In dit document vind je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Daar tref je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1028% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Westbroek. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €441.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt bepaald d.m.v. beschikbare gegevens. Ze onderzoeken zaken als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de nabije omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.debilt.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met marktprijzen van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Westbroek?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en weeg af of de vergelijkbare huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let goed op: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Westbroek zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie