WOZ bezwaar Aerdenhout

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Aerdenhout? Hier praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Bloemendaal maakt elk jaar een schatting van de verwachte waarde van elk huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Aerdenhout 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder bieden we een kostenraming van de huidige woonlasten in Aerdenhout (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina is er meer info te vinden over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteBloemendaal
Postcode2111
Netnummer023 (+3123)
Gemiddelde WOZ-waarde€755.000
OZB-tarief woningen0,1081%
Gemiddeld betaalde OZB€815
Rioolheffing€247
Afvalstoffenheffing€377
Totale woonlasten€1440
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Aerdenhout.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Bloemendaal. De WOZ-waarde is vastgesteld op €288.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €288.000 x 0,1081% = €311.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Aerdenhout? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Aerdenhout precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Aerdenhout. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Weeg af of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Evalueer of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit komt doorgaans doordat ze groter zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via www.wozwaardeloket.nl. Daar vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. Hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€755.0008,5%
2019€696.0009,1%
2018€638.0008,5%
2017€588.0006,1%
2016€554.0004,1%
2015€532.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Bloemendaal.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-aerdenhout-2111

Woningtaxatie in Aerdenhout

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Aerdenhout kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Aerdenhout is ongeveer €265. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Taxateurs vergelijken
In de volgende tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Aerdenhout die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Santpoort-Zuid, Santpoort-Noord, Spaarnwoude, Haarlemmerliede en Spaarndam.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten als: oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, ligging, grootte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Aerdenhout. In deze documenten tref je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Hierin vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1081% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Aerdenhout. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €815.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar kenmerken als: waar staat de woning, oppervlakte van de kavel, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de nabije omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.bloemendaal.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, type object, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopgegevens van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Aerdenhout?
Het bezwaar maken moet binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en weeg af of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Niet vergeten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Aerdenhout zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie