WOZ bezwaar Vijfhuizen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een prijsverwachting van de waarde van een huis. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Vijfhuizen? Op dit portaal praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Haarlemmermeer komt elk jaar met een indicatie van de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hier goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Vijfhuizen 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het onderstaande overzicht tref je een samenvatting van de huidige woonlasten in Vijfhuizen van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteHaarlemmermeer
Postcode2141
Netnummer023 (+3123)
Gemiddelde WOZ-waarde€340.000
OZB-tarief woningen0,0848%
Gemiddeld betaalde OZB€288
Rioolheffing€132
Afvalstoffenheffing€339
Totale woonlasten€759
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Vijfhuizen.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Haarlemmermeer. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €294.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €294.000 x 0,0848% = €249.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Vijfhuizen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Vijfhuizen werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Vijfhuizen. Gewoonlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Check of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Ga na of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgebreide taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Daar is iedere openbare woning op te zoeken. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het overzicht hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€340.00013,7%
2019€299.0009,5%
2018€273.0006,6%
2017€256.0002,8%
2016€249.0002,0%
2015€244.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Haarlemmermeer.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-vijfhuizen-2141

Woningtaxatie in Vijfhuizen

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Vijfhuizen kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Vijfhuizen komt gemiddeld uit rond de €265. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de volgende tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Vijfhuizen die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Zwaanshoek, Hoofddorp, Bennebroek, Bentveld en Vogelenzang.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren als: onderhoudsniveau, bouwjaar, ligging, grootte, type woning, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Vijfhuizen. Op dit aanslagbiljet staan de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0848% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vijfhuizen. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €288.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld d.m.v. beschikbare gegevens. Er wordt ingezoomd op feiten als: de ligging van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.haarlemmermeer.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, type object. In dit taxatieverslag vind je tevens verkoopcijfers van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Vijfhuizen?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en controleer of de aangehaalde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Vijfhuizen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie