WOZ bezwaar Sweikhuizen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Sweikhuizen? Op deze pagina bieden wij meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Beekdaelen begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je hiertegen bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Sweikhuizen 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder vind je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Sweikhuizen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal lees je ook meer informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieLimburg
GemeenteBeekdaelen
Postcode6174
Netnummer046 (+3146)
Gemiddelde WOZ-waarde€228.000
OZB-tarief woningen0,147%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€305
Afvalstoffenheffing€282
Totale woonlasten€922
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Sweikhuizen.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Beekdaelen. De WOZ-waarde ligt op €251.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €251.000 x 0,147% = €369.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Sweikhuizen? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Sweikhuizen ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het samengestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Sweikhuizen. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Evalueer marktprijs

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Onder andere doordat ze groter zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op deze site kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag van de overheid staat hoe de waarde tot stand komt. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. Hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€228.0008,6%
2019€210.000
2018
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Beekdaelen.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-sweikhuizen-6174

Woningtaxatie in Sweikhuizen

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Sweikhuizen zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Sweikhuizen ligt zo rond de €265. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In het overzicht hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Sweikhuizen die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Geleen, Puth, Windraak, Munstergeleen en Guttecoven.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren zoals: bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte, bouwjaar, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Sweikhuizen. Op dit aanslagbiljet tref je de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,147% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sweikhuizen. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €335.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van openbare data. Ze onderzoeken zaken zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.beekdaelen.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je tevens verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Sweikhuizen?
Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of deze huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Disclaimer: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Sweikhuizen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie