WOZ bezwaar Ovezande

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Ovezande? Op wozwaardespecialist.nl geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Borsele begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om daar aandachtig naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Ovezande 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de volgende tabel check je een samenvatting van de recente woonlasten in Ovezande waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieZeeland
GemeenteBorsele
Postcode4441
Netnummer0113 (+31113)
Gemiddelde WOZ-waarde€229.000
OZB-tarief woningen0,1275%
Gemiddeld betaalde OZB€291
Rioolheffing€164
Afvalstoffenheffing€329
Totale woonlasten€784
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ovezande.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Borsele. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €250.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €250.000 x 0,1275% = €319.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Ovezande? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Ovezande ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Ovezande. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit stuk ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle marktwaarde

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Evalueer of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgebreide taxatie. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te reageren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Op dit platform kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€229.0004,6%
2019€219.0003,8%
2018€211.0001,0%
2017€209.0001,0%
2016€207.000-0,5%
2015€208.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Borsele.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-ovezande-4441

Woningtaxatie in Ovezande

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Ovezande zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Ovezande is ongeveer €215. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Ovezande die jou kunnen voorzien van een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Driewegen, Ellewoutsdijk, Oudelande, Baarland en Kwadendamme.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken als: bouwjaar, oppervlakte, type woning, grootte, ligging, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Ovezande. In dit document bekijk je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Daarin staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1275% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ovezande. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €291.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van kadastrale data. Er wordt ingezoomd op kenmerken zoals: waar het huis gelegen is, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.borsele.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met marktprijzen van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Ovezande?
Je dient bezwaar te maken binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of de aangehaalde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Ovezande maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie