WOZ bezwaar Hazerswoude-Rijndijk

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Gebaseerd op deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Hazerswoude-Rijndijk? Hieronder praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Alphen aan den Rijn maakt elk jaar een schatting van de verkoopprijs van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Hazerswoude-Rijndijk 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel check je verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Hazerswoude-Rijndijk (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit platform kan je ook meer info vinden over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteAlphen aan den Rijn
Postcode2394
Netnummer0172 (+31172)
Gemiddelde WOZ-waarde€265.000
OZB-tarief woningen0,102%
Gemiddeld betaalde OZB€270
Rioolheffing€230
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€778
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hazerswoude-Rijndijk.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Alphen aan den Rijn. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €256.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 256.000 x 0,102% = €261.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Hazerswoude-Rijndijk? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Hazerswoude-Rijndijk werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Hazerswoude-Rijndijk. Vermoedelijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document is de basis van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle woningprijs

  Controleer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Check of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€265.0007,7%
2019€246.0006,0%
2018€232.0005,9%
2017€219.0002,3%
2016€214.000-1,4%
2015€217.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Alphen aan den Rijn.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-hazerswoude-rijndijk-2394

Woningtaxatie in Hazerswoude-Rijndijk

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Hazerswoude-Rijndijk kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Hazerswoude-Rijndijk komt gemiddeld uit rond de €270. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Hazerswoude-Rijndijk die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Hazerswoude-Dorp, Oude Wetering, Nieuwe Wetering, Rijpwetering en Oud Ade.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door aspecten zoals: type woning, bouwjaar, oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Hazerswoude-Rijndijk. In deze gemeentelijke beschikking check je de huidige woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hazerswoude-Rijndijk. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €270.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. kadastrale data. Men kijkt naar thema’s als: plek van de woning, woonoppervlakte, het soort woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.alphenaandenrijn.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: kadastrale gegevens, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hazerswoude-Rijndijk?
Je dient bezwaar te maken binnen 45 dagen na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en evalueer of de vergelijkbare woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je meent dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Hazerswoude-Rijndijk kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie