WOZ bezwaar Hazerswoude-Dorp

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in het eerste kwartaal van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hazerswoude-Dorp? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Alphen aan den Rijn beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Hazerswoude-Dorp 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In het schema hieronder vind je een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Hazerswoude-Dorp (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast tref je ook handige informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieZuid-Holland
GemeenteAlphen aan den Rijn
Postcode2391
Netnummer0172 (+31172)
Gemiddelde WOZ-waarde€265.000
OZB-tarief woningen0,102%
Gemiddeld betaalde OZB€270
Rioolheffing€230
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€778
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hazerswoude-Dorp.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Alphen aan den Rijn. De WOZ-waarde is vastgesteld op €255.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €255.000 x 0,102% = €260.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Hazerswoude-Dorp? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Hazerswoude-Dorp werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Hazerswoude-Dorp. Gewoonlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer marktwaarde

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het overzicht hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€265.0007,7%
2019€246.0006,0%
2018€232.0005,9%
2017€219.0002,3%
2016€214.000-1,4%
2015€217.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-hazerswoude-dorp-2391

Woningtaxatie in Hazerswoude-Dorp

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Hazerswoude-Dorp zal een stuk overtuigender zijn met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Hazerswoude-Dorp is ongeveer €205. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind een taxateur in de buurt
In deze tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Hazerswoude-Dorp die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Oude Wetering, Nieuwe Wetering, Rijpwetering, Oud Ade en Roelofarendsveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken zoals: bijgebouwen, oppervlakte, type woning, grootte, bouwjaar, ligging en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Hazerswoude-Dorp. In deze documenten vind je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hazerswoude-Dorp. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €270.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. data die voorhanden is. Ze onderzoeken zaken als: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de regio. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.alphenaandenrijn.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: type object, grootte van het pand, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopprijzen van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hazerswoude-Dorp?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en evalueer of de woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ niet juist is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Belangrijk: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Hazerswoude-Dorp heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie