WOZ bezwaar Noorden

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Noorden? Op dit portaal geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

  • De gemeente Nieuwkoop komt elk jaar met een indicatie van de marktprijs van een gebouw.
  • A.d.h.v. de huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
  • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
  • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
  • Als je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
  • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Noorden 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel vind je duidelijke info over de recente woonlasten in Noorden op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze website is er meer info te vinden over WOZ heffingen.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteNieuwkoop
Postcode2431
Netnummer0172 (+31172)
Gemiddelde WOZ-waarde€324.000
OZB-tarief woningen0,1266%
Gemiddeld betaalde OZB€409
Rioolheffing€208
Afvalstoffenheffing€335
Totale woonlasten€952
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Noorden.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Nieuwkoop. De WOZ-waarde ligt op €260.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €260.000 x 0,1266% = €329.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Noorden? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Noorden ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

  1. Wacht de beschikking af

    Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

  2. Taxatieverslag doornemen

    Het samengestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Noorden. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit stuk is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

  3. Evalueer woningwaarde

    Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

  4. Begin met bezwaar maken

    Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

  5. Behandeltermijn en reactie gemeente

    Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport staat hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. Hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€324.0008,7%
2019€298.0005,7%
2018€282.0002,2%
2017€276.0002,6%
2016€269.0000,7%
2015€267.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Nieuwkoop.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-noorden-2431

Woningtaxatie in Noorden

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Noorden kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Noorden ligt zo rond de €265. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Noorden die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Nieuwerbrug aan den Rijn, Bodegraven, Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude-Rijndijk en Hazerswoude-Dorp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk woonobject krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren zoals: oppervlakte, bijgebouwen, type woning, onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Noorden. In dit document vind je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Je vindt daarin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1266% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Noorden. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €409.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van beschikbare data. Men kijkt naar kenmerken als: de ligging van het huis, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.nieuwkoop.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: kadastrale gegevens, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In het taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Noorden?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan spelen er meer belangen. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Noorden maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie