WOZ bezwaar Aalst

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een verwachte marktwaarde van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Aalst? Hier lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Zaltbommel komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Je doet er goed aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Aalst 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In deze tabel vind je een indicatie van de huidige woonlasten in Aalst van een meerpersoonshuishouden. Eveneens bekijk je ook informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteZaltbommel
Postcode5308
Netnummer0418 (+31418)
Gemiddelde WOZ-waarde€270.000
OZB-tarief woningen0,1109%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€273
Afvalstoffenheffing€294
Totale woonlasten€865
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Aalst.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Zaltbommel. De WOZ-waarde is vastgesteld op €286.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €286.000 x 0,1109% = €317.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Aalst? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Aalst precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Aalst. Vermoedelijk kan dit alleen met DigiD. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar referentiewoningen. Ga na of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Hier is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het schema hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€270.0007,1%
2019€252.0004,1%
2018€242.0003,4%
2017€234.0002,6%
2016€228.0001,8%
2015€224.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Zaltbommel.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-aalst-5308

Woningtaxatie in Aalst

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Aalst komt nog beter over met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Aalst ligt rond de €195. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande lijst check je taxateurs en makelaars in Aalst die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Poederoijen, Brakel, Zuilichem, Liempde en Esch.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door thema’s zoals: onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte, type woning, bijgebouwen, ligging en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Aalst. In deze gemeentelijke beschikking check je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). In dit document vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1109% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Aalst. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €298.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld door middel van een speciaal model. Men kijkt naar onderwerpen als: ligging, grondoppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.zaltbommel.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Aalst?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en ga na of de referentie huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let goed op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Aalst maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie