WOZ bezwaar Horn

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Horn? Op dit portaal geven we inzicht in hoe dit werkt.

 • De gemeente Leudal calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Horn 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de volgende tabel vind je een indicatie van de recente woonlasten in Horn (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieLimburg
GemeenteLeudal
Postcode6085
Netnummer0475 (+31475)
Gemiddelde WOZ-waarde€245.000
OZB-tarief woningen0,1057%
Gemiddeld betaalde OZB€259
Rioolheffing€283
Afvalstoffenheffing€187
Totale woonlasten€729
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Horn.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Leudal. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €284.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €284.000 x 0,1057% = €300.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Horn? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Horn uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gebruikte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Horn. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Bekijk of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar referentiewoningen. Check of deze gebouwen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een taxatierapport. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op deze site kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is inzichtelijk voor iedereen. In het opgestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€245.0005,6%
2019€232.0005,0%
2018€221.0002,8%
2017€215.0002,9%
2016€209.0000,5%
2015€208.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Leudal.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-horn-6085

Woningtaxatie in Horn

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Horn kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Horn komt gemiddeld uit rond de €280. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In het onderstaande overzicht zoek je naar taxateurs en makelaars in Horn die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Nunhem, Buggenum, Haelen, Sint Odiliënberg en Herkenbosch.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en komt tot stand door aspecten zoals: ligging, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte, type woning, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Horn. Op dit aanslagbiljet tref je de huidige woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1057% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Horn. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €259.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar aspecten als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.leudal.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Horn?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 45 dagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de vergelijkbare huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Goed om te weten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Horn heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie