WOZ bezwaar Zaamslag

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Zaamslag? Op deze website vertellen we je precies de te nemen stappen.

 • De gemeente Terneuzen calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Zaamslag 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel bekijk je een kostenraming van de verschillende woonlasten in Zaamslag op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieZeeland
GemeenteTerneuzen
Postcode4543
Netnummer0115 (+31115)
Gemiddelde WOZ-waarde€181.000
OZB-tarief woningen0,1478%
Gemiddeld betaalde OZB€267
Rioolheffing€170
Afvalstoffenheffing€319
Totale woonlasten€755
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zaamslag.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Terneuzen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €288.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €288.000 x 0,1478% = €426.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Zaamslag? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Zaamslag uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het samengestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Zaamslag. Let op: vaak moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit rapport ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle woningprijs

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Evalueer of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het opgestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het onderstaande overzicht is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€181.0005,8%
2019€171.0003,0%
2018€166.0003,1%
2017€161.0001,9%
2016€158.0000,6%
2015€157.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Terneuzen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-zaamslag-4543

Woningtaxatie in Zaamslag

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Zaamslag kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Zaamslag ligt zo rond de €190. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (tot een max. van €242).

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande lijst check je taxateurs en makelaars in Zaamslag die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Hoek, Sluiskil, Spui, Eede en Sint Kruis.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken als: grootte, oppervlakte, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Zaamslag. In deze documenten tref je de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1478% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zaamslag. Een gemiddelde woning betaalt €267.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. een speciaal model. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, het soort woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt rondom je huis. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.terneuzen.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, bouwjaar, type object, adresgegevens, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je tevens transactiecijfers van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Zaamslag?
Het bezwaar maken moet binnen 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of de referentie huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Zaamslag zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie