WOZ bezwaar IJlst

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in IJlst? Hieronder kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hier goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde IJlst 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder vind je een overzicht met de verschillende woonlasten in IJlst (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Tevens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8651
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in IJlst.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde bedraagt op €255.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €255.000 x 0,1349% = €344.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in IJlst? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in IJlst nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket IJlst. Meestal heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk ligt ten grondslag aan de geregistreerde woningwaarde.

 3. Check marktprijs

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar referentiewoningen. Beoordeel of deze woonhuizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een alternatieve taxatie. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-ijlst-8651

Woningtaxatie in IJlst

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ IJlst kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in IJlst is ongeveer €260. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande lijst zoek je naar taxateurs en makelaars in IJlst die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Sibrandabuorren, Dearsum, Lytsewierrum, Rien en Wiuwert.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door aspecten zoals: bouwjaar, grootte, ligging, type woning, bijgebouwen, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in IJlst. Op dit aanslagbiljet bekijk je een indicatie van de woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in IJlst. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €281.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. data die voorhanden is. Hiervoor gebruiken ze onderdelen zoals: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het taxatierapport beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, type object, kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens transactiecijfers van soortgelijke woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in IJlst?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en check of de aangehaalde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: wil je jouw woning te koop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in IJlst zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie