WOZ bezwaar Lytsewierrum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Lytsewierrum? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Je doet er goed aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Lytsewierrum 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het overzicht hieronder geven we een overzicht met de recente woonlasten in Lytsewierrum (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl tref je ook handige informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8642
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lytsewierrum.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde ligt op €252.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €252.000 x 0,1349% = €340.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Lytsewierrum? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Lytsewierrum precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Onderzoek de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Lytsewierrum. Meestal kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle marktwaarde

  Check of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar referentiewoningen. Controleer of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je 24/7 inzien via www.wozwaardeloket.nl. Op die website zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het onderstaande overzicht kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-lytsewierrum-8642

Woningtaxatie in Lytsewierrum

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Lytsewierrum kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Lytsewierrum ligt zo rond de €220. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
Hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Lytsewierrum die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Rien, Wiuwert, Britswert, Boazum en Ysbrechtum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren als: bijgebouwen, grootte, type woning, oppervlakte, ligging, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Lytsewierrum. In deze gemeentelijke beschikking lees je een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lytsewierrum. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt onderwerpen zoals: ligging, oppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en verkoopcijfers van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, type object, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopprijzen van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lytsewierrum?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 45 dagen na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de vergelijkbare huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Lytsewierrum kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie