WOZ bezwaar Zuidzande

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Zuidzande? Hieronder vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Sluis maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om dit goed in de gaten te houden zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Zuidzande 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder tref je verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Zuidzande van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform lees je ook meer informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieZeeland
GemeenteSluis
Postcode4525
Netnummer0117 (+31117)
Gemiddelde WOZ-waarde€220.000
OZB-tarief woningen0,104%
Gemiddeld betaalde OZB€228
Rioolheffing€265
Afvalstoffenheffing€275
Totale woonlasten€769
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Zuidzande.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Sluis. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €278.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €278.000 x 0,104% = €289.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Zuidzande? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Zuidzande aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het zogenaamde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Zuidzande. Waarschijnlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle verkoopprijs

  Controleer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze woningen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gerenoveerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een onderbouwd taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze bekijk je eenvoudig via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport staat hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€220.0005,3%
2019€209.0006,6%
2018€196.0003,2%
2017€190.0002,7%
2016€185.0002,2%
2015€181.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Sluis.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-zuidzande-4525

Woningtaxatie in Zuidzande

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Zuidzande kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Zuidzande ligt om en nabij de €195. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
In de bijgaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Zuidzande die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in IJzendijke, Biervliet, Schoondijke, Hoofdplaat en Breskens.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen als: grootte, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Zuidzande. In deze documenten staan de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,104% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zuidzande. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €228.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald op basis van beschikbare data. Er wordt ingezoomd op aspecten zoals: de ligging van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.gemeentesluis.nl). In dit document vermelden ze relevante details zoals: adresgegevens, bijgebouwen, type object, kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopgegevens van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Zuidzande?
Bezwaar maken kan in een periode van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en analyseer of de woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Zuidzande zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie