WOZ bezwaar Susteren

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ bedoelen we een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Susteren? Hier praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Echt-Susteren raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Susteren 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? Hieronder geven we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Susteren (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze website bekijk je ook informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieLimburg
GemeenteEcht-Susteren
Postcode6114
Netnummer0475 (+31475)
Gemiddelde WOZ-waarde€226.000
OZB-tarief woningen0,1324%
Gemiddeld betaalde OZB€299
Rioolheffing€261
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€800
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Susteren.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Echt-Susteren. De WOZ-waarde is vastgesteld op €233.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €233.000 x 0,1324% = €308.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Susteren? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Susteren nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Susteren. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Controle woningprijs

  Beoordeel of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een onderbouwd taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je ziet hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In deze tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€226.0007,1%
2019€211.0003,9%
2018€203.0005,2%
2017€193.0000,0%
2016€193.0002,7%
2015€188.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Echt-Susteren.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-susteren-6114

Woningtaxatie in Susteren

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Susteren kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Susteren ligt om en nabij de €225. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het overzicht hieronder check je taxateurs en makelaars in Susteren die je mogelijk kunnen helpen met een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Sint Joost, Ohé en Laak, Stevensweert, Maria Hoop en Koningsbosch.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: bijgebouwen, bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau, grootte, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Susteren. In die rapportage staan de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1324% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Susteren. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €299.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van beschikbare gegevens. Zo wordt er gekeken naar zaken als: waar het huis gelegen is, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.echt-susteren.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je tevens marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Susteren?
Het indienen van het bezwaar moet in een termijn van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en evalueer of de referentie huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Belangrijk: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Susteren heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie