WOZ bezwaar Dieren

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait voor de IB. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Dieren? Hier kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Rheden begroot jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Dieren 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In deze tabel geven we een kostenraming van de huidige woonlasten in Dieren waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieGelderland
GemeenteRheden
Postcode6952
Netnummer0313 (+31313)
Gemiddelde WOZ-waarde€237.000
OZB-tarief woningen0,1291%
Gemiddeld betaalde OZB€305
Rioolheffing€203
Afvalstoffenheffing€249
Totale woonlasten€758
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Dieren.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Rheden. De WOZ-waarde bedraagt op €257.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €257.000 x 0,1291% = €332.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Dieren? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Dieren werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of het al bekend is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het basis-taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Dieren. Gewoonlijk kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Hier is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. Hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€237.0007,7%
2019€220.0004,8%
2018€210.0002,9%
2017€204.0002,5%
2016€199.0001,5%
2015€196.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Rheden.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-dieren-6952

Woningtaxatie in Dieren

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Dieren kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Dieren ligt om en nabij de €240. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
Hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Dieren die je mogelijk willen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Didam, Loo Gld, Groessen, Tolkamer en Lobith.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. aspecten zoals: ligging, type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Dieren. In die rapportage lees je de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1291% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Dieren. Een gemiddelde woning betaalt €305.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand aan de hand van beschikbare gegevens. Men kijkt naar feiten zoals: de ligging van de woning, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.rheden.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar, type object. In het taxatieverslag bekijk je eveneens verkooptransacties van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Dieren?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of deze huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Dieren kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie