WOZ bezwaar Alem

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Alem? Op dit portaal geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Maasdriel komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Alem 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de onderstaande tabel bieden we een kostenraming van de huidige woonlasten in Alem waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl vind je ook meer informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieGelderland
GemeenteMaasdriel
Postcode5335
Netnummer0418 (+31418)
Gemiddelde WOZ-waarde€289.000
OZB-tarief woningen0,1129%
Gemiddeld betaalde OZB€325
Rioolheffing€238
Afvalstoffenheffing€294
Totale woonlasten€857
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Alem.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Maasdriel. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €233.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €233.000 x 0,1129% = €263.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Alem? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Alem precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Alem. Let op: vaak is een DigiD account vereist. Dit verslag dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Analyseer huizenprijs

  Weeg af of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze significant verschillen. Onder andere doordat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit dan bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Daar kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatierapport wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het overzicht hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€289.0006,6%
2019€271.0004,2%
2018€260.000-1,1%
2017€263.0002,7%
2016€256.0000,8%
2015€254.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Maasdriel.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-alem-5335

Woningtaxatie in Alem

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Alem kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Alem bedraagt circa €245. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Alem die je mogelijk willen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Velddriel, Hoenzadriel, Kerkdriel, Hurwenen en Ammerzoden.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. feiten als: grootte, ligging, bouwjaar, type woning, oppervlakte, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Alem. In deze gemeentelijke beschikking staan de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Hierin vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1129% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Alem. Een gemiddelde woning betaalt €325.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend door middel van objectieve criteria. Ze onderzoeken thema’s als: plek van de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de nabije omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.maasdriel.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: bijgebouwen, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Alem?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en beoordeel of de referentie huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Alem zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie