WOZ bezwaar Kûbaard

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de waarde van jouw huis. Aan de hand van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Kûbaard? Op deze website bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Kûbaard 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de volgende tabel verschaffen we duidelijke info over de actuele woonlasten in Kûbaard van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal bekijk je ook informatie over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8732
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Kûbaard.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €265.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €265.000 x 0,1349% = €357.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Kûbaard? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Kûbaard werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Kûbaard. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer woningprijs

  Evalueer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze groter zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te reageren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. Hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-kubaard-8732

Woningtaxatie in Kûbaard

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Kûbaard kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Kûbaard komt gemiddeld uit rond de €205. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande lijst zoek je naar taxateurs en makelaars in Kûbaard die je mogelijk willen helpen aan een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Wommels, It Heidenskip, Molkwerum, Warns en Stavoren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s zoals: onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, ligging, grootte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Kûbaard. In deze aanslag lees je een indicatie van de woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Je vindt daarin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Kûbaard. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. data die voorhanden is. De gemeente verwerkt onderwerpen als: de ligging van het huis, woonoppervlakte, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht rondom je huis. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar, type object, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met prijzen van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Kûbaard?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en onderzoek of de vergelijkbare huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je meent dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je goed nadenken. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Kûbaard kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie