WOZ bezwaar Niawier

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de waarde van het huis te hoog en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Niawier? Op dit portaal lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Niawier 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In deze tabel vind je een kostenraming van de verschillende woonlasten in Niawier (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens vind je ook meer informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9138
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Niawier.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Noardeast-Fryslân. De WOZ-waarde ligt op €296.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €296.000 x 0,1713% = €507.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Niawier? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Niawier werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Niawier. Meestal kan dit alleen met DigiD. Dit stuk is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Evalueer woningprijs

  Beoordeel of de waarde correct is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze significant verschillen. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-niawier-9138

Woningtaxatie in Niawier

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Niawier kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Niawier is ongeveer €265. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Niawier die je kunnen helpen aan een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Oosternijkerk, Paesens, Morra, Lioessens en Anjum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s zoals: onderhoudsniveau, oppervlakte, ligging, type woning, grootte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Niawier. In deze documenten tref je de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daar tref je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Niawier. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €296.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. een speciaal model. Ze onderzoeken aspecten als: ligging, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object. In dit taxatieverslag vind je ook details van marktprijzen van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Niawier?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en check of de aangehaalde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de waarde bijstelt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Niawier maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie