WOZ bezwaar Schardam

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een verwachte marktwaarde van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Schardam? Op wozwaardespecialist.nl kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Edam-Volendam calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Schardam 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel check je een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Schardam op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteEdam-Volendam
Postcode1476
Netnummer0299 (+31299)
Gemiddelde WOZ-waarde€299.000
OZB-tarief woningen0,0888%
Gemiddeld betaalde OZB€265
Rioolheffing€195
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€761
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Schardam.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Edam-Volendam. De WOZ-waarde ligt op €282.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €282.000 x 0,0888% = €250.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Schardam? Je kunt dan bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Schardam nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gebruikte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Schardam. Doorgaans heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen. Weeg af of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Op dit platform is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatierapport is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het overzicht hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€299.0007,9%
2019€277.0009,9%
2018€252.0004,1%
2017€242.0004,3%
2016€232.0003,1%
2015€225.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Edam-Volendam.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-schardam-1476

Woningtaxatie in Schardam

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Schardam kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Schardam ligt om en nabij de €190. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, deze is maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In het schema hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Schardam die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Beets, Oosthuizen, Warder, Middelie en Kwadijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar factoren als: oppervlakte, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Schardam. In deze documenten bekijk je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0888% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Schardam. Een gemiddelde woning betaalt €265.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt onderwerpen als: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.edam-volendam.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens. In dit taxatieverslag bekijk je ook marktprijzen van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Schardam?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en ga na of de aangehaalde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Schardam zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie