WOZ bezwaar Sibculo

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Sibculo? Op deze pagina vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Hardenberg begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is dus slim om dit goed in de gaten te houden zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je een bezwaarprocedure starten. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Sibculo 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het overzicht hieronder bekijk je een samenvatting van de recente woonlasten in Sibculo (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij kun je ook verder lezen over Marktwaarde woning.

ProvincieOverijssel
GemeenteHardenberg
Postcode7693
Netnummer0523 (+31523)
Gemiddelde WOZ-waarde€227.000
OZB-tarief woningen0,1196%
Gemiddeld betaalde OZB€271
Rioolheffing€250
Afvalstoffenheffing€243
Totale woonlasten€764
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Sibculo.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Hardenberg. De WOZ-waarde ligt op €294.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €294.000 x 0,1196% = €352.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Sibculo? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Sibculo ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Sibculo. Let op: vaak heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Controleer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze gebouwen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€227.0004,6%
2019€217.0003,8%
2018€209.0000,5%
2017€208.0004,0%
2016€200.0003,6%
2015€193.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Hardenberg.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-sibculo-7693

Woningtaxatie in Sibculo

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Sibculo kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Sibculo is ongeveer €270. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In het overzicht hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Sibculo die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Mariënberg, Bergentheim, Daarle, Daarlerveen en Geerdijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar factoren als: bouwjaar, oppervlakte, ligging, bijgebouwen, grootte, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Sibculo. In dit document vind je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1196% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sibculo. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €271.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar onderdelen als: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.hardenberg.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkooptransacties van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Sibculo?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en controleer of de aangehaalde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Sibculo kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie