WOZ bezwaar Ysselsteyn

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een verwachte marktwaarde van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Ysselsteyn? Hier geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Venray beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Ysselsteyn 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder bekijk je duidelijke info over de huidige woonlasten in Ysselsteyn op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast bekijk je ook informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieLimburg
GemeenteVenray
Postcode5813
Netnummer0478 (+31478)
Gemiddelde WOZ-waarde€236.000
OZB-tarief woningen0,1427%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€195
Totale woonlasten€754
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Ysselsteyn.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Venray. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €263.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €263.000 x 0,1427% = €375.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Ysselsteyn? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan hieronder vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Ysselsteyn precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Ysselsteyn. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit stuk is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Ga naar of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket platform. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het persoonlijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€236.0005,8%
2019€223.0003,2%
2018€216.0004,3%
2017€207.0000,5%
2016€206.000-1,0%
2015€208.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Venray.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-ysselsteyn-5813

Woningtaxatie in Ysselsteyn

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Ysselsteyn zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Ysselsteyn komt gemiddeld uit rond de €235. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Ysselsteyn die je kunnen helpen aan een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Heide, Castenray, Leunen, Oirlo en Meijel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningeigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken zoals: onderhoudsniveau, oppervlakte, ligging, bouwjaar, bijgebouwen, type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Ysselsteyn. Op dit aanslagbiljet staan een indicatie van de woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1427% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ysselsteyn. Een gemiddelde woning betaalt €335.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van openbare data. Ze onderzoeken kenmerken zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.venray.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: type object, kadastrale gegevens, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, grootte van het pand. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopprijzen van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ysselsteyn?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en controleer of deze woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Ysselsteyn zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie