WOZ bezwaar Castelre

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in de eerste 12 weken van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Castelre? Op deze website praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Baarle-Nassau maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Middels deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Castelre 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst bekijk je een overview van de actuele woonlasten in Castelre waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina is er meer info te vinden over Marktwaarde woning.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteBaarle-Nassau
Postcode5114
Netnummer013 (+3113)
Gemiddelde WOZ-waarde€288.000
OZB-tarief woningen0,1%
Gemiddeld betaalde OZB€288
Rioolheffing€166
Afvalstoffenheffing€211
Totale woonlasten€666
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Castelre.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Baarle-Nassau. De WOZ-waarde bedraagt op €254.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €254.000 x 0,1% = €254.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Castelre? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het 5-stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Castelre aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Castelre. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Ga naar of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een professionele woningtaxatie. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze bekijk je eenvoudig via website van het WOZ-waardeloket. Daar is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is te vinden hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de volgende tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€288.0005,1%
2019€274.0003,4%
2018€265.0004,3%
2017€254.0003,7%
2016€245.0000,8%
2015€243.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Baarle-Nassau.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-castelre-5114

Woningtaxatie in Castelre

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Castelre kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Castelre bedraagt circa €185. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Een taxateur in de regio zoeken
In de volgende tabel vind je taxateurs en makelaars in Castelre die je mogelijk kunnen helpen met een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Ulicoten, s Gravenmoer, Hulsel, Hooge Mierde en Lage Mierde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten zoals: bouwjaar, oppervlakte, grootte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, liggingen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Castelre. In deze documenten bekijk je een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Castelre. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €288.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld met behulp van een speciaal model. Er wordt ingezoomd op feiten als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum rondom je huis. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.baarle-nassau.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Castelre?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de referentie huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Castelre maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie