WOZ bezwaar Zwijndrecht

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Zwijndrecht? Hieronder geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Zwijndrecht raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Zwijndrecht 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het overzicht hieronder verschaffen we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Zwijndrecht waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl tref je ook handige informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteZwijndrecht
Postcode3331
Netnummer078 (+3178)
Gemiddelde WOZ-waarde€217.000
OZB-tarief woningen0,1127%
Gemiddeld betaalde OZB€244
Rioolheffing€302
Afvalstoffenheffing€380
Totale woonlasten€904
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zwijndrecht.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Zwijndrecht. De WOZ-waarde is vastgesteld op €263.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €263.000 x 0,1127% = €296.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Zwijndrecht? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Zwijndrecht aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je doorgaans in januari of februari. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Zwijndrecht. Gewoonlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Evalueer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Evalueer of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgevoerde woningtaxatie. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€217.00010,2%
2019€197.0007,7%
2018€183.0006,4%
2017€172.0002,4%
2016€168.0002,4%
2015€164.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Zwijndrecht.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-zwijndrecht-3331

Woningtaxatie in Zwijndrecht

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Zwijndrecht kan je extra kracht bijzetten met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Zwijndrecht bedraagt circa €240. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Zwijndrecht die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Dordrecht, Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee, Westvoorne en Brielle.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door aspecten als: onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar, oppervlakte, type woning, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Zwijndrecht. Op dit aanslagbiljet lees je de geregistreerde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daar tref je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1127% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zwijndrecht. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €244.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld met behulp van beschikbare data. Men kijkt naar thema’s als: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.zwijndrecht.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand, type object. In het taxatieverslag bekijk je eveneens transactiecijfers van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Zwijndrecht?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Zwijndrecht maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Heerjansdam
 • Plaats een reactie