WOZ bezwaar Wamel

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Wamel? Hieronder geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente West Maas en Waal begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om hier goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Wamel 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het onderstaande overzicht vind je een indicatie van de actuele woonlasten in Wamel op basis van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl vind je ook meer informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieGelderland
GemeenteWest Maas en Waal
Postcode6659
Netnummer0487 (+31487)
Gemiddelde WOZ-waarde€269.000
OZB-tarief woningen0,1111%
Gemiddeld betaalde OZB€298
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€282
Totale woonlasten€850
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wamel.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente West Maas en Waal. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €279.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €279.000 x 0,1111% = €310.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Wamel? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Wamel werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beschikbare taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Wamel. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Beoordeel of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit kan zijn omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een compleet taxatierapport. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatieverslag staat hoe de waarde precies bepaald is. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€269.0008,9%
2019€247.0003,3%
2018€239.000-1,2%
2017€242.0001,7%
2016€238.0000,8%
2015€236.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente West Maas en Waal.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-wamel-6659

Woningtaxatie in Wamel

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Wamel kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Wamel ligt om en nabij de €255. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In het schema hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Wamel die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Beneden-Leeuwen, Boven-Leeuwen, Puiflijk, Afferden en Deest.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderdelen zoals: bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau, type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Wamel. In dit document check je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Je vindt daarin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1111% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wamel. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €298.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van verschillende objectkenmerken. Men kijkt naar onderdelen zoals: ligging van het perceel, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.westmaasenwaal.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook marktprijzen van referentieobjecten die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wamel?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 45 dagen na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de aangehaalde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Opmerking: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Wamel heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie