WOZ bezwaar Huis ter Heide

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van jouw woning. A.d.h.v. de woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Huis ter Heide? Op dit portaal lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Noordenveld maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is aan te raden daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Huis ter Heide 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel geven we een overview van de gemiddelde woonlasten in Huis ter Heide van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kun je ook verder lezen over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieDrenthe
GemeenteNoordenveld
Postcode9336
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€257.000
OZB-tarief woningen0,1076%
Gemiddeld betaalde OZB€276
Rioolheffing€256
Afvalstoffenheffing€202
Totale woonlasten€735
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Huis ter Heide.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Noordenveld. De WOZ-waarde ligt op €254.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 254.000 x 0,1076% = €273.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Huis ter Heide? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Huis ter Heide werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het samengestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Huis ter Heide. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Beoordeel of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Beoordeel of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit komt doorgaans doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Op deze site is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In deze tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€257.0007,5%
2019€239.0006,2%
2018€225.0004,2%
2017€216.0001,9%
2016€212.0000,5%
2015€211.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Noordenveld.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-huis-ter-heide-9336

Woningtaxatie in Huis ter Heide

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Huis ter Heide kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Huis ter Heide ligt rond de €275. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateur zoeken
In de volgende tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Huis ter Heide die jou kunnen voorzien van een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Peest, Zuidvelde, Langelo, Norg en Peize.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning of bedrijfspand krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren als: type woning, ligging, grootte, bouwjaar, onderhoudsniveau, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Huis ter Heide. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verzonden rond februari). Je treft hierin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1076% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Huis ter Heide. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €276.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. kadastrale data. Ze onderzoeken onderwerpen als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.noordenveld.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen, type object, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Huis ter Heide?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en controleer of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Huis ter Heide heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie